L’essència dels quatre elements









Canela, Andoni: ‘Èter, l’essència dels quatre elements’. Barcelona: Mediterrània, 2007.

Ja fa gairebé tres anys va sortir la primera edició d’aquest fantàstic llibre de fotografia. Hi apareixen imatges dels 5 elements: el foc, l’aire, l’aigua, la terra i l’èter, que és la quinta essència, l’element que ho lliga tot. Les fotografies d’Andoni Canela són petites obres d’art (o grans obres d’art, segons com es miri) que ens permeten conèixer indrets de tot el món centrant l’atenció en els detalls que conformen cada element i el fan possible.

Els breus textos que acompanyen l’obra fotogràfica han estat escrits per Sergio Rossi (biòleg), Fernando Urízar (filòsof) i per mi mateixa. El gran mèrit d’un dels meus textos, en el pròleg, es basa en el privilegi de conèixer l’autor, l’Andoni Canela, de ben a prop. Això, sens dubte, em va permetre realitzar un retrat força intimista del professional i l’home que hi ha darrere d’aquestes imatges.

A banda d’aquesta primera edició en català, existeix una edició trilingüe (castellà, anglès i francès) publicada posteriorment.

La idea d’aquest llibre va sorgir arran de la necessitat de crear el catàleg de l’exposició fotogràfica de l’Andoni Canela que portava el mateix títol. Aquí teniu unes imatges d’aquell esdeveniment.