Amb la mel a la bocaNessman, Philippe: ‘En tierra de indios. El descubrimiento del Lejano Oeste’. Barcelona: Bambú, 2012. Traducció del francès al castellà: Arturo Peral Santamaría. 166 pàg.

Aquest llibre, publicat dins una extensa col·lecció de novel·les històriques ‘de descobriment’ escrites pel mateix autor, recrea una història molt coneguda: el periple de Lewis i Clark, comandaments de l’Exèrcit dels Estats Units que, a principis del segle XIX,  tenien la missió d’explorar les terres de Nord-Amèrica encara desconegudes per l’home blanc tot remuntant el riu Missouri des de la ciutat de Sant Louis fins a les Rocalloses, i arribar després a la costa del Pacífic, a la Colúmbia britànica (els actuals estats d’Oregon i Washington).

Era l’any 1804 i als incipients Estats Units d’Amèrica hi governava ‘l’avi’ Jefferson, per a qui treballaven directament els protagonistes de la història. Però Lewis i Clark no viatjaven sols, anaven amb un bon destacament de soldats i el paranyer canadenc Charbonneau i la seva esposa shoshone Sacagawea. Aquesta noia de setze anys, que dos mesos abans d’unir-se a l’expedició havia estat mare per primera vegada, tenia la missió de fer de guia i d’intèrpret un cop s’endinsessin a les terres de la seva tribu (a l’actual estat d’Idaho, no gaire lluny del parc de Yellowstone).


L’autor dóna la veu narrativa a Clark, que sembla que era el personatge més pràctic i resolutiu de l’expedició i a qui posteriorment Charbonneau i Sacageawea van confiar l’educació del seu fill, que també formava part obligada de l’equip expedicionari. De vegades, Clark, qui explica l’aventura amb la perspectiva del temps, narra els fets d’aquell llarg viatge que va durar uns dos anys amb l’excusa de respondre les preguntes del nen, Jean-Baptiste, quan ja té tretze anys. Sovint, les respostes apareixen en forma de dietari, quan suposadament Clark llegeix el quadern de bitàcola que escrivia religiosament durant l’expedició. De fet, l’autor diu al final del llibre que en les parts presentades com a dietari ha reescrit el diari real de Lewis i Clark i de dos sergents que els acompanyaven.

Tot plegat és una recreació molt vàlida d’una història que ens transporta a una època llunyana i a un paisatge natural i humà desconegut. No obstant això, hi ha un ‘però’.

El relat posa l’accent en el personatge femení, Sacagawea, convertida en una mena d’heroïna dels Estats Units (en un intent de contrarestar una ‘història nacional’ que té poc en compte els nadius americans i les dones), tot i que no podríem dir que en sigui la protagonista absoluta. Amb aquest personatge passa com amb d’altres: l’autor ens el descobreix, ens el descriu basant-se en investigacions històriques posteriors, però no acaba d’aprofundir-hi novel·lísticament parlant. A voltes, tens la sensació de llegir una crònica de viatges més que una novel·la, però potser es tractava d’això i de no fer recreacions excessives tal com de vegades es diu que van fer les novel·les sobre Sacagawea escrites durant el segle XX. 

Ara bé, no pots evitar pensar que t’han posat la mel a la boca: voldries menys descripció o, a més de la descripció, més relat vivencial d’uns personatges que, sens dubte, et captiven. I probablement al lector adolescent li passarà exactament el mateix. Potser tampoc hi ajuda la redacció, que, de vegades, és un pèl freda, tot i que això no sé si té a veure amb la versió castellana; no he llegit la versió en català i encara menys el relat original en francès (que va obtenir el premi Saint-Exupéry 2011). 

Dins del llibre de Nessman, hi ha una breu revista documental sobre aspectes com la vida dels personatges reals que surten al llibre o la ruta de l’expedició. Però és molt aconsellable ampliar la informació mentre es llegeix la història mitjançant altres fonts.

Malgrat tot, aquest llibre és recomanable per entrar a la història de l’Amèrica del Nord i, per descomptat, dels pobles nadius d’aquest continent, per als quals l’inici d’aquestes expedicions també va significar l’inici de la seva fi. 

A partir de 12-13 anys

I per a qui tingui ganes de continuar l’aventura pot llegir Periple‘, de Josep Fullà (Stonberg Editorial), que, aquesta vegada sí, inspirat en el viatge històric de Lewis i Clark, inventa una història de ficció que posa damunt la taula molts dels ingredients que ja trobem al llibre anterior.