El missatge dels pumes
Avui un llibre d’un altre autor significatiu en la literatura infantil i juvenil del nostre país, l’Andreu Martín, molt conegut per les seves novel·les policíaques per a adults i per a joves (recordeu en Flanagan?). I, com en el cas del llibre d’en Carbó, es tracta d’un títol que va sortir ja fa temps (l’any 1990 en castellà) i que recull molts dels ingredients d’un ‘western’. Segons publica Amazon, a Andreu Martín li venia molt de gust tocar aquest gènere i ho va fer basant-se en una història que li havia explicat en Félix Rodríguez de la Fuente. Així va néixer aquest títol amb rerefons ecològic (com la sèrie que va escriure durant els anys vuitanta anomenada ‘La natura en perill’). 


El nostre interès per aquest llibre (de l’Unai i meu) es basa en el lloc on l’Andreu Martín ambienta la seva història: l’actual estat de Colorado. Bé, per ser més exactes, ‘Els caçadors de pumes’ se situa en una vall paradisíaca que no he reconegut però que bé podria ser la vall de San Luis. En aquesta vall, considerada una de les valls d’alta muntanya més àmplies de tot el món, hem realitzat algunes de les nostres descobertes del Looking for the Wild / Learning in the Wild.

Tot i que el protagonista animal del llibre és el puma (un animal present a tot el continent americà i objectiu de la propera etapa del nostre viatge), en Martín també parla per sobre dels bisons. Explica una matança de bisons (aquests animals van ser pràcticament exterminats a finals del segle XIX pels colonitzadors d’origen europeu) que fa posar els pèls de punta.

Martín, Andreu: ‘Els caçadors de pumes’. Barcelona: Columna, 1996. 77 pàg. / ‘Los cazadores de pumas’. Zaragoza: Edelvives, 1990. 112 pàg.  
‘Els caçadors de pumes’ parla de la colonització del llunyà oest a finals del segle XIX, de l’extermini dels bisons i de l’aniquilació i la marginació dels nadius nord-americans. Però, sobretot, explica per què cal preservar la vida animal i vegetal. I, en aquest cas, ho fa posant com exemple el puma, un depredador que, com el llop, sovint és vist com una amenaça per als interessos de ‘l’home blanc’.  
La Marya, una nena que ha arribat a l’oest nord-americà amb la seva família procedent d’Hamburg, és qui s’encarrega de posar damunt la taula el missatge conservacionista. Tot i que ha vist com un puma vell matava el seu germà, entén (un altra vegada amb l’ajuda d’un indi) que no s’ha de lluitar contra l’animal, sinó contra l’actitud d’alguns homes que no respecten la natura. La nena, amb la seva determinació, transmet aquesta idea a tota la seva comunitat, que fa fora del poble, l’hipotètic Lifetown, els caçadors de pumes buscabregues que els han volgut fer creure que la veritable amenaça per al futur de la vall on viuen és el comportament d’un animal.

Un relat senzill i apassionat a favor de la biodiversitat i el respecte per la natura, tant se val si es tracta del llunyà oest americà o d’una petita parcel·la de casa nostra avui mateix.

A partir d’onze anys