La visita de l’Anna Manso

Avui tinc el plaer de presentar-vos la visita que l’Anna Manso va fer tot just fa tres anys (ja!) al Club de Lectura Infantil de l’Altell. Amb els nois i les noies de cinquè i sisè de Primària havíem llegit ‘L’Àlex i en Gandhi a Moçambic’

Coberta de ‘L’Alex i en Gandhi a Moçambic’. Barcelona: Intermón Oxfam, 2009.
L’Anna Manso va ser la primera autora que va acompanyar-nos en una sessió del nostre Club i puc dir que en guardem un record meravellós!

Així la presentàvem a ella i la seva obra abans que ens vingués a veure a Banyoles aquell 2 de febrer de 2015 (recordo que va ser una Candelera plujosa, però no sé si després va continuar fent fred o no…):

“L’Anna Manso (Barcelona, 1969) és una dona polifacètica: fa activitats d’animació lectora, escriu guions per a la tele i el cinema, obres de teatre, llibres per a nens i joves, articles en blogs i a la premsa… La seva columna al suplement Criatures del diari Ara, ‘La pitjor mare del món’, ha donat peu al llibre per a adults La pitjor mare del món, el manual (Columna edicions, 2013), on explica fets quotidians i situacions que, sovint, els pares i mares d’avui hem d’afrontar (i vosaltres, els fills, de retruc, també. És clar!). I ella proposa fer-ho amb alegria.
Però no patiu, que no només pensem en els pares. En el llarg llistat de llibres de l’Anna Manso per a mainada, hi trobem de tot: textos plens d’humor, en els quals l’autora es converteix en còmplice dels joves que comencen a descobrir el món (la seva novel·la Canelons freds va obtenir el premi Gran Angular l’any 2008), relats d’aventures amb molt de suc i de caràcter internacional com els llibres de l’Àlex i en Gandhi, i històries amb valors i reflexions profundes com L’últim violí o Leandre, el nen horrible.
Per conèixer-la una mica millor us proposem que us endinseu en el seu blog. I, per descomptat, que llegiu amb molta cura el llibre d’aquesta autora que proposem per a la propera sessió: 

L’Àlex i en Gandhi a Moçambic (10-12 anys)

L’últim violí (8-10 anys)

I us diem que pareu molta i molta atenció a les vostres lectures perquè, tal com us vam anunciar, el dia 2 de febrer comptarem amb la presència de l’Anna Manso a L’Altell. Així que esperem que vingueu carregats de bones preguntes. I, si volen, els vostres pares poden fer el mateix. Després d’atendre els crítics del Club Infantil i Juvenil de L’Altell, l’Anna Manso, que com dèiem és una dona polifacètica, presentarà el seu llibre La pitjor mare del món, el manual als adults.”

Les tres mosqueteres d’aquella tarda del 2 de febrer de 2015: l’Anna Manso (al centre), la Irene Tortós-Sala (dreta), ànima de L’Altell i, en aquell moment, conductora del Club de 8-10 anys, i una servidora (esquerra), llavors conductora del grup de cinquè i sisè. Fotografia: L’Altell.
I les conclusions del nostre club van ser aquestes:

“Comptar amb la presència de l’autora és, sens dubte, un regal per als membres del Club i, sobretot, quan es tracta d’algú com l’Anna Manso, oberta, simpàtica i disposada respondre a totes les preguntes que fan els nois i les noies aportant-los un munt de detalls. Els nens i les nenes del grup disparen: Quan ha trigat a escriure el llibre? Per què ha triat els països de la col·lecció de l’Àlex i en Gandhi? Ha estat a tots països de la col·lecció? I com s’ha documentat per descriure’ls? Hi ha fets de la seva vida en la història de l’Àlex? Per què el protagonista és un nen ric? Per què fa algunes de les coses que fa?
És un llibre que, en general, agrada molt. Molts decideixin atorgar-li el Segell Dahl.
A més de preguntes concretes sobre el contingut del llibre, els nens i nenes del Club també li fan preguntes a l’Anna Manso sobre el seu ofici com a escriptora. Ella els ensenya la seva caixa d’eines d’escriptora i alguns dels elements imprescindibles que hi té a dins: ulleres per veure el món d’una altra manera, una canya de pescar per pescar idees, un retolador vermell per corregir el que anem escrivint (parla de la necessitat de revisar i reescriure, una cosa que els nois i noies potser no tenien gaire present!). També ens fa una recomanació com a animadora a la lectura (la qual cosa l’Anna Manso també practica!): intentar veure què trobem de la nostra experiència, la nostra vida, en les lectures que llegim, com ens hi veiem reflectits…
Per descomptat, tots els nois i les noies demanen a l’Anna Manso que els dediqui el seu llibre.”

Sessió del Club Infantil de L’Altell (cinquè i sisè) el 2 de febrer de 2015 amb l’Anna Manso. Fotografia: L’Altell.