Sant Jordi 2010: Clàssics versus noves propostes


En motiu del dia de Sant Jordi, he iniciat una petita col·laboració amb el web de l’AMPA de Casa Nostra (Banyoles), l’escola del meu fill, l’Unai, que us reprodueixo tot seguit. Aquí es recullen algunes idees bàsiques per aquest dia de roses i llibres. Tot i que no descobreixo gran cosa, aquesta és una bona excusa per parlar una vegada més de literatura infantil i juvenil, de títols i d’autors de moda, però també d’editorials i d’altres coses. Aprofito per donar les gràcies a la Irene de la llibreria L’Altell (Banyoles) per les seves recomanacions (si veniu a Banyoles, a banda de visitar l’estany, deixeu-vos caure per aquesta llibreria situada a la plaça dels Turers).  
LLIBRES PER A TOTHOM
La màgia dels àlbums il·lustrats

Tot i que relacionem els àlbums il·lustrats de tapes dures amb un públic infantil, aquest tipus de llibre pot ser un regal encertat i una lectura recomanada per a un públic ben divers. Per exemple, Allà on viuen els monstres, de Maurice Sendak, publicat per l’admirable Kalandraka, és un títol aparegut als anys seixanta que amb el temps ha esdevingut un clàssic imprescindible i que ara torna a estar de moda gràcies a la pel·lícula estrenada aquest hivern.
És possible que hi hagalgú que també recordi El peix irisat, de Marcus Pfister, editat per Beascoa. Malgrat haver estat publicat a principis dels noranta, aquest llibre ja es pot començar a considerar tot un clàssic. Doncs bé, fa ben poc ha sortit al mercat L’ovelleta Bela, amb text de Knister, il·lustracions d’Eve Tharlet i editat per Brúixola (Bruño), que explica un conte d’argument molt semblant on el tema principal és la generositat o allò tan predicat pels pares i les mares de «saber compartir». 

I un altre tema de sempre en una publicació recent: Finn Herman, amb text de Mats Letén i il·lustracions de Hanne Bartholin i la garantia d’una editorial com Libros del zorro rojo. Aquest conte explica amb clau d’humor que les coses són sempre com les volem veure i que, de vegades, la nostra interpretació de la realitat no és del tot imparcial. Això és, sens dubte, el que li passa a la mestressa d’en Finn Herman, un adorable però terrible cocodril.


I, per acabar, la cirereta d’aquesta secció: un clàssic dels anys quaranta recuperat per Corimbo, una altra editorial de referència. Nabius per a la Bel, de Robert McCloskey, ens trasllada amb unes il·lustracions molt pròpies de l’època fetes a una sola tinta a un entorn nord-americà on és possible trobar una cria d’ós mentre es recullen nabius al bosc.
  
PER A PRIMERS LECTORS
Un gran pas: de la lletra de pal a la lletra lligada
  
Dins el panorama editorial català hi ha molts segells que ens  ofereixen llibres amb lletra de pal i/o lligada per als nens i les nenes que comencen a llegir. L’editorial Combel (Casals), per exemple, dins la col·lecció El Cavall Volador (contes d’autor de diferents temàtiques) i El Cavall Volador Clàssic (contes de sempre que, en la versió amb CD, també porten audio) té diferents sèries adaptades a necessitats diverses: per a qui busqui lletra de pal, hi ha la sèrie PAS. La sèrie TROT és amb lletra lligada i la GALOP, amb lletra d’impremta.

Ara bé, si preferim novetats més fresques, podem optar per la nova col·lecció de Cruïlla: «Les històries de l’Artur». Llibres amb tapa dura de format reduït que, amb lletra lligada, presenten petites aventures de base realista amanides amb un xic de fantasia provinent de la inquieta imaginació del protagonista, l’Artur, que bé podria tenir l’edat dels nens i les nenes que comencen a utilitzar aquest tipus de lletra.
L’editorial Animallibres proposa una col·lecció de lletra lligada molt manejable, de petit format i tapes en cartoné, que introdueix històries tendres i simpàtiques sempre protagonitzades per la marieta Antonieta i la seva colla de petits animalons. Es tracta de «Les bestioles del jardí», amb títols com L’aranya lampista, La família pilotera o La formiga valenta escrits per Gemma Armengol i il·lustrats per Òscar Julve.
 

PER ALS QUE JA FA UNA MICA QUE LLEGEIXEN
Un autor ben premiat
Sens dubte, el 2009 va ser l’any de Carles Sala, un autor gironí que en pocs mesos va guanyar premis tan significatius com El vaixell de vapor de Cruïlla amb El triomf d’en Polit Bonaveu, el Folch i Torres amb Cornelius i el rebost dels impossibles (editat per La Galera), i el Barcanova amb Poti-poti a la granja. El primer títol va sortir pels volts de Nadal i els dos últims fa ben poc. Per això, aquest Sant Jordi és un bon moment per perseguir l’obra d’aquest autor tan premiat que, habitualment, es dirigeix a nenes i nens entre els 8 i els 11 anys. I potser, de pas, algú vulgui recuperar alguna de les seves obres anteriors com, per exemple, Flairosa, la bruixa dels sabons (Premi Barcanova 2007) o Bona nit, Júlia (Premi Guillem Cifre de Colonia 2008).
 

PER ALS MÉS GANÀPIES
Temes de sempre amb noves paraules
Qui ho diu que les històries d’aire gòtic, de vampirs o de morts són una moda d’ara? Qui no recorda els contes de Poe, el Frankenstein de la Mary Shelley o el Dràcula de Bram Stoker?  Però per aquells que prefereixin títols de recent fornada hi ha l’exitós Retrum, de Francesc Miralles, publicat per Estrella Polar (Edicions 62), que, per començar, et planteja una pregunta tan esfereïdora com si has dormit alguna vegada en un cementiri. Aquest autor ja havia explorat el thriller de base fantàstica amb El cinquè mag, publicat l’any 2009 per Empúries. I, com a punt final, una història que diuen que és digne de Tim Burton, el fantàstic director de cinema que acaba d’estrenar Alícia al país de les meravelles. Es tracta de La mecànica del cor, de Mathias Malzieu, editada per Random House. Un conte que alguns consideren per a adults (o, com a mínim, per a lectors a partir de 16 anys), que ha estat titllat de quixotesc i que parla de la fragilitat del cor, sobretot si ha estat substituït per una màquina. 


I, de moment, res més. Feliç Sant Jordi!