Learning in the Wild: la natura més salvatge entra a les aules!
Looking for the Wild és el nou projecte fotogràfic de l’Andoni Canela i proposa una volta al món de quinze mesos a la recerca dels animals més emblemàtics dels set continents amb l’objectiu de mostrar el valor de la biodiversitat mundial i la necessitat de preservar-la. Per fer-ho més fàcil i més atractiu, l’Andoni ha triat un animal per cada continent que simbolitzi el valor de la fauna salvatge d’aquell lloc. Es tracta sempre d’un animal amenaçat per un motiu o un altre (degradació del seu entorn, caça indiscriminada, canvi climàtic, etc.), representant d’un hàbitat amb un valor ecològic elevat.


El viatge comença a Europa, al nord de la península Ibèrica, tot seguint les passes del llop ibèric. Continua a Colorado, als Estats Units, rere el bisó americà. Després toca la Patagònia, a l’extrem sud d’Amèrica, tot investigant el puma, i l’Antàrtida, on hi ha el pingüí emperador. El següent destí és Austràlia, amb el cocodril d’aigua salada com a protagonista. A Laos i Tailàndia, al sud-est asiàtic, l’amfitrió serà el calau bicorne. I, finalment, a Namíbia, a l’Àfrica, l’elefant serà motiu d’estudi. 

Però, aquesta vegada, l’Andoni no viatja sol. Ho fa amb tota la família: amb l’Unai, que farà deu anys al gener, l’Amaia, que en té tres, i jo mateixa. Aquest fet proporciona una dimensió nova al projecte. La descoberta de la fauna salvatge amenaçada dels set continents i l’exploració del seu entorn natural es converteixen en part essencial de les ensenyances que, durant el proper any, volem transmetre als nostres fills. Des de sempre, la natura i la vida a l’aire lliure han estat presents a la quotidianitat de l’Unai i l’Amaia, i han format part del seu desenvolupament i aprenentatge, la qual cosa els ha aportat (nosaltres n’estem convençuts) una perspectiva especial a l’hora d’interpretar el món i relacionar-s’hi. Els veiem créixer sans, feliços i amb un esperit lliure. I, per descomptat, també veiem com aprenen a estimar la natura i a respectar-la, actituds que, sens dubte, són essencials per garantir la continuïtat de la vida salvatge del nostre planeta i del nostre entorn immediat.

Les nostres idees i la proposta del ‘Looking for the Wild‘ serveixen de base per crear un projecte educatiu, ‘Learing in the Wild‘, que convida les escoles, l’alumnat, el professorat i les famílies de tot el món a seguir el nostre viatge i, sobretot, a compartir la nostra filosofia i les nostres experiències. És un projecte amb web propi, que ofereix continguts multidisciplinars sobre els animals que estudiarem durant el nostre recorregut (imatges, textos…), narracions personals de l’Unai i meves sobre el desenvolupament de tot plegat i propostes d’activitats per realitzar a l’aula o allà on es vulgui.

Però una part molt important d’aquest projecte és la plataforma de diàleg i intercanvi que es crea entorn la nostra experiència: convidem les escoles, les famílies i les entitats educatives a dir-hi la seva. Tothom qui vulgui pot fer comentaris sobre el que hi ha al web, però també pot aportar propostes i mostrar les activitats pròpies relacionades amb la natura i el medi ambient al web d’Aulas Creativas. Aquest lloc, iniciativa de P.A.U. Education, és una plataforma de participació on la creativitat es presenta com una eina educativa fonamental. El nostre projecte, ‘Learning in the Wild, en forma part i, per això, és allà on oferim l’oportunitat d’obrir un diàleg a favor de la conservació de la natura i el medi ambient, així com a favor de la inclusió del medi natural en el creixement i aprenentatge dels nens i les nenes.

Us convidem a participar-hi!

Bon viatge!