Els clubs de lectura: un inici inspirador



Fotografia del perfil de la Irene Tortós-Sala 
M’he proposat fer una feina que, curs rere curs, he anat deixant per més endavant: recollir les ressenyes i els comentaris sobre els llibres que hem anat llegint al Club(s) de lectura infantil i juvenil de l’Altell des de l’octubre de 2014. Les ressenyes o les presentacions dels llibres les feia cada vegada que proposava un títol perquè els lectors i les lectores se situessin una mica. Els comentaris vénen de les sessions realitzades amb aquests grans lectors, que, a més, són grans crítics (precisament, un dels objectius d’aquests clubs és despertar l’esperit crític dels participants).

Per iniciativa de la Irene Tortós-Sala (alma mater de l’Altell i llibretera de referència) vam començar aquest projecte, com us deia, ja fa quatre cursos. Primer ho vam fer de forma més aviat modesta: amb un grup de tercer i quart de Primària, que conduïa la Irene, i amb un de cinquè i sisè, que conduïa jo mateixa. A mesura passava el temps i lectors creixien, també ho feia el nombre de grups. Aviat, vam tenir dos grups més dedicats a alumnes d’ESO, que, en un principi, també va dirigir una servidora. Enguany, però, només em dedico al grup de tercer i quart d’ESO i batxillerat.

Aquesta aventura va començar, com no podia ser d’una altra manera, amb una sessió dedicada al gran Roald Dahl, que va ser un èxit absolut. Proposàvem, excepcionalment, que els nois i les noies de cinquè i sisè triessin entre sis llibres de l’autor: 

– Charlie i la fàbrica de xocolata 
– Danny, el campió del món
– El Gran Amic Gegant

– James i el préssec gegant

– Les bruixes 
– Matilda 

En acabar la sessió, entre altres coses, vaig demanar als nois i les noies que escrivissin en un paper una paraula que els hagués suggerit la lectura. Ho van fer després d’assaborir una presa de xocolata, la menja preferida de Roahl Dahl (i així els vaig demanar que assaborissin, a partir de llavors, els llibres). Heus aquí el resultat:

Les bruixes

Fabulós
Meravellós
Flipant

El Gran Amic Gegant

Nena
Cogombroll
Verdura
Bonic
Divertit
Reflexiu
Molt xulo
Dels millors
Es mereix el “segell Dahl”
Un imant per als meus ulls
Impressionant

Charlie i la fàbrica de xocolata

Ganes de menjar xocolata
Intrigant
Tristesa
Divertit
Entretingut
Especial
És fantàstic
Dolç
Llaminer

Matilda

M’ha encantat
Meravellós
Havia de salvar Miss Honey!
Divertit
Molt original
Interessant

James i el préssec gegant

Fantàstic
Emocionant
Ple d’aventures


Arran d’aquesta primera sessió i de la devoció que els nois i noies van demostrar per en Dahl, vam crear un segell, anomenat ‘segell Dahl‘, que servia per guardonar les lectures excepcionals. Era una valoració individual i tothom era lliure d’enganxar o no aquest segell als llibres que llegíem.

Els ‘segells Dahl’ (que tenien una versió física) estaven basats en una col·lecció real editada per la Royal Mail anglesa a partir dels personatges del cèlebre escriptor il·lustrats pel també cèlebre Quentin Blake. Font: Royal Mail