Un viatge dolç

Avui he pensat que ho faria al revés. M’explico: uns posts enrere m’havia proposat anar publicant les ressenyes i les conclusions sobre els llibres que els últims anys hem llegit i comentat amb els nois i les noies dels clubs de lectura de l’Altell. I ho continuaré fent. Però, de tant en tant, també explicaré el llibre que estem a punt de llegir i comentar. Així, hi haurà una barreja de posts dedicats als llibres ‘més antics’ i també als ‘més recents’.

El que us presento avui no és cap novetat (de fet, la primera edició és de fa deu anys). Es tracta d’‘Una dulce historia de mariposas y libélulas’, de Jordi Sierra i Fabra, editat per Siruela. Però és un llibre bonic, realment bonic, amb una temàtica atemporal. Parla de moltes coses: de les tradicions (en aquest cas orientals), del paper de la dona en una societat rural molt primitiva i, sobretot, de la vida i la mort, i de com ens transformen alguns viatges. Un llibre, segons el meu parer, molt recomanable, que inclou il·lustracions bellíssimes de Pep Montserrat.

Aquí us deixo la presentació que he fet a les noies del Club de tercer i quart d’ESO, i primer de batxillerat. A partir del 9 d’abril, que és quan ens reunirem, us diré què en pensen elles.
Coberta d”Una dulce historia de mariposas y libélulas’, de Jordi Sierra i Fabra (Siruela, 2008).

Jordi Sierra i Fabra, un dels autors més prolífics de la literatura juvenil de l’Estat espanyol, ens proposa un viatge a la Xina rural dels anys setanta del segle XX. Malgrat la imposició del comunisme a tot el país, allà sobreviuen ‘il·legalment’ tradicions ancestrals com el minghun, que consisteix en la celebració del matrimoni entre persones mortes per assegurar la companyia en el més enllà o per establir llaços familiars que no van poder ser creats en vida.

Arran de la mort del seu fill, que encara era un infant, en Qin, un pagès molt humil, emprendrà un viatge a la cerca d’una jove.  El viatge físic d’aquest pare desesperat és també un viatge espiritual, conduït per una narració pausada, molt poètica, de vegades, minimalista. Al llarg del camí, viurem una transformacióde l’home basada en l’obstinació de fer el que creu que és millor per al seu fill mort, les peripècies que viu i els sentiments que desperta tot plegat en ell.
                                                                                                                                          
A més de mostrar-nos costums orientals (que podem comparar amb els nostres), aquesta història parla del valor de la vida i el significat de la mort, sobretot quan toca una persona estimada. I també mostra el paper de la dona en una societat profundament masclista, on pràcticament és considerada una mercaderia. 

Quatre coses sobre l’autor

Jordi Sierra i Fabra (Barcelona, 1947) és principalment conegut per la seva obra infantil i juvenil, que, a hores d’ara, inclou gairebé 400 títols. Una de les seves especialitats és la música pop rock; a més d’haver iniciat revistes i haver escrit diversos monogràfics sobre aquest tema, també són coneguts alguns dels seus títols de ficció que se centren en estrelles musicals com John Lennon, Jim Morrison o Víctor Jara. Entre les seves novel·les juvenils, destaquen títols com Camps de maduixes, que parla del consum de droga. Ha rebut nombrosos premis, entre els quals hi ha el Premi Nacional de literatura infantil i juvenil del Ministerio de Cultura espanyol per Kafka y la muñeca viajera.