Compartir lectures

L’Unai compartint la lectura de ‘El gran amic gegant’, de Roald Dahl, amb la seva germana, l’Amaia

A partir d’una edat, llegir és gairebé sempre un acte íntim. Encara que llegeixis en un vagó de metro a l’hora punta, en una biblioteca plena de gent, en una aula atapeïda o a casa d’una família nombrosa, sol ser una activitat que es fa en solitari.
Però, a aquestes lectures solitàries, sempre s’hi pot afegir el plaer de compartir.
Compartir la cerca d’un títol, el regust d’una història que captiva o el disgust d’un llibre que no agrada, el perfil d’uns personatges que enamoren o que repel·leixen, l’encert o el desencert de l’autor, de l’editorial, de l’il·lustrador, del traductor, del dissenyador… Fins i tot, podem compartir la vida i miracles de tots ells.
Es poden compartir totes les sensacions, les emocions, les reflexions i les ensenyances que genera una lectura; que ens genera a nosaltres i als crítics literaris, als llibreters, als bibliotecaris, als mestres, als animadors, als parents, als amics, als companys, als veïns…
I, per descomptat, es pot compartir el llibre mateix; l’objecte de paper i tinta.
En definitiva, es pot compartir tot el que hi ha al voltant de la lectura. Crec que sí. I, si volem, malgrat el que deia al començament, també es pot compartir la lectura en si. Llegir en veu alta davant d’algú que t’escolta, per exemple, seria una manera de fer-ho (una molt bona i recomanable manera de fer-ho, sobretot en determinats moments).
Tot això, el desig de compartir tot el que hi ha al voltant de la lectura, és el que alimenta molts dels clubs de lectura que hi ha arreu, i també el Club de Lectura per a nois i noies que hem iniciat recentment a la llibreria L’Altell. Per iniciativa i proposta de la Irene Sala-Tortós, ‘alma mater’ d’aquest centre d’activitats entorn els llibres i la lectura (perquè L’Altell és molt més, molt més que una llibreria), ens reunim un cop al mes des del principi d’octubre. Hi ha dos grups: un de 8 a 10 anys, que condueix la Irene; i un de 10 a 12 anys, que condueixo jo mateixa.
I compartim, compartim de tot; per començar, l’alegria de compartir lectures.
Voleu saber què llegim? I què diuen els crítics membres del nostre Club sobre aquestes lectures? Ben aviat, aquí o en un lloc proper. De moment, a continuar compartint!!