La biografia novel·lada de Leonardo da Vinci

Fa uns mesos em van encarregar una biografia novel·lada de Leonardo da Vinci per a infants i joves amb motiu del 500 aniversari de la seva mort (2 de maig de 1519). Un autèntic desafiament per a mi: ser fidel a la vida del geni, però crear escenes, situacions i aventures atractives per als joves lectors, tot imaginant com devia viure el petit o el jove Leonardo cada esdeveniment o repte que la vida li plantejava.   

Vaig fer un treball exhaustiu de documentació: volia que tot estigués basat en fets reals (situació geogràfica, temps històric, personatges, fets que varen marcar la seva biografia, personalitat, gustos, amistats, obra, etc.). I, a partir de les biografies més ben considerades i les dades verídiques, vaig començar a construir una història amb la idea que el lector en pogués gaudir independentment de si estava interessat o no en Leonardo da Vinci.   

Ara bé, si Leonardo era un referent per al lector, com li passa a la meva filla Amaia, que demà fa nou anys, volia que hi pogués trobar tots els detalls coneguts (o molts d’ells) de la vida i la personalitat del gran geni del Renaixement: fets importants que va viure, els seus orígens familiars (s’han conegut coses sobre la seva mare fa molt poc), el seu caràcter (era perfeccionista, presumit, divertit, bromista, afable…), les seves aficions i gustos (no li agradava menjar carn o utilitzava aigua de roses per perfumar-se, per exemple), com treballava o, per descomptat, quines van ser les seves principals obres i treballs.   

Al final de la novel·la (s’ha de tenir en compte que, principalment, és això: una novel·la!) hi ha una cronologia que detalla tots els fets rellevants de la seva vida perquè el lector els pugui conèixer i contrastar amb la història que explico. En alguns casos, també indico com s’ha utilitzat aquell fet dins del relat (per exemple, si s’ha fet volar una màquina que va dissenyar però que mai va arribar a construir).  

I aquí teniu el resultat: un llibre publicat per RBA/Molino que acaba de sortir al mercat, il·lustrat per Lola Rodríguez Soler. Està escrit en castellà i publicat dins d’una col·lecció que es diu “Vidas geniales”.   

Si us interessa llegir-lo, demaneu-lo a la vostra llibreria de referència o a la biblioteca que tingueu més a prop.  

Mentrestant, per anar fent boca podeu llegir el primer capítol.   

Salut i bona lectura.